Το Νησί

Η Αίγινα, ένα μαργαριτάρι στον Σαρωνικό. 

Βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού κόλπου, με το Αγκίστρι στα δυτικά της, κοντά στον Πόρο και τα Μέθανα και απέναντι από τις ακτές της Πελοποννήσου.

Είναι το πλησιέστερο νησί στην Αθήνα και τον Πειραιά, με τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και μεγάλη επισκεψιμότητα.

Τα Σαββατοκύριακα, καθώς και στις γιορτές, οι Αθηναίοι γεμίζουν τα πλοία της γραμμής, για επίσκεψη στο νησί και στην εξοχική τους κατοικία.

IMG_2167 kopia

Η πόλη της Αίγινας

Γραφική πόλη, με ατμόσφαιρα από την Ελλάδα μιας παλαιότερης εποχής.

Στον παραλιακό δρόμο,  παραδοσιακά καφενεία και ζαχαροπλαστεία, αλλά και μοντέρνες καφετέριες, καθώς και εστιατόρια και ψαροταβέρνες.

Στο λιμάνι, αραγμένα ιστιοπλοϊκά, καϊκια και άλλα σκάφη κάθε λογής, χαρίζουν ένα όμορφο χρώμα και μια έντονη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Στα ενδότερα, στα γραφικά σοκάκια της πόλης, η αγορά εκτείνεται  με μικρά μαγαζιά για όλα τα γούστα, μπαρ, ταβέρνες και εστιατόρια, στεγασμένα σε κτίρια με την αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.

Η πόλη της Αίγινας δεν διαθέτει μεγάλη παραλία με αμμουδιά. Δύο μικρές παραλίες, μία σε κάθε πλευρά του λιμανιού, θα υποδεχτούν τον επισκέπτη.

Το αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας  είναι το πρώτο “Εθνικό Μουσείο” της Ελλάδας, και βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι.

Περίπου 8.000 είναι οι κάτοικοι της πόλης της Αίγινας.

Το νησί

Οι επισκέπτες  του νησιού έχουν αρκετές επιλογές, τόσο για τη βουτιά τους στην θάλασσα, όσο και για μικρές εκδρομές, για φαγητό και διασκέδαση.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται ο οικισμός Αγία Μαρίνα, με πολύ ωραία αμμουδιά και μεγάλη ποικιλία σε εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες.

Στην κορυφή του πευκόφυτου λόφου, στα βόρεια της Αγίας Μαρίνας, δεσπόζει ο ναός της Αφαίας,  δωρικού ρυθμού, που χρονολογείται στα 500 π.Χ. Η τοποθεσία χαρίζει στους επισκέπτες μια μαγευτική θέα του Σαρωνικού Κόλπου.

Η Πέρδικα, στη νότια πλευρά του νησιού, είναι ένα από τα πιό γραφικά μέρη της Αίγινας, με ένα μικρό λιμάνι και μια σειρά εστιατόρια και καφέ ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, με ευχάριστη ατμόσφαιρα και φανταστική θέα προς τη Μονή, το μικρό νησάκι απέναντι.

Συνεχίζοντας πέρα από την Πέρδικα, βρίσκει κανείς την παραλία Κλειδί, σε έναν μικρό, γραφικό κόλπο.

Πιο κοντά στη πόλη της Αίγινας, στον δρόμο προς την Πέρδικα, συναντάει κανείς τις παράλιες  Φάρος, Μαραθώνας και Αιγινήτισσα, μικρές αμμουδιές με γαλάζια καθαρά νερά. Φαγητό και ποτό βρίσκει κανείς σε όλες αυτές τις παράλιες.

Ο μεσαιωνικός οικισμός της Παλαιοχώρας, αποτέλεσε την προστασία των κατοίκων από πειρατικές επιδρομές και αποτελεί έναν ακόμη ενδιαφέροντα προορισμό για τον επισκέπτη στην Αίγινα. Βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στις πλαγιές απέναντι από το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Η πολύ μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου είναι κτισμένη δίπλα στη Μονή της Αγίας Τριάδας. Το όνομα του Αγίου Νεκταρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου, όπου και πραγματοποιείται μεγάλη λειτανία στην πόλη της Αίγινας. Χιλιάδες επισκέπτες παρευρίσκονται κάθε χρόνο στους εορτασμούς.